Welke soorten scoliose bestaan er?
Er bestaan 2 soorten scoliose
Structurele scoliose
Een structurele scoliose kan niet volledig worden gecorrigeerd. Er bestaan verschillende types van structurele scoliose, afhankelijk van de oorsprong. In de meeste gevallen is de oorzaak van structurele scoliose niet gekend of werd ze niet gevonden. Uit onderzoek blijkt dat erfelijkheid vaak een rol speelt. Kinderen waarvan de moeder scoliose heeft, maken meer kans om deze aandoening te ontwikkelen. In andere gevallen kan de oorzaak wel gekend zijn. Bij de geboorte kan er sprake zijn van een congenitale (aangeboren) wervelafwijking. Ook als gevolg van zuurstofgebrek bij de geboorte kunnen er neurologische stoornissen optreden in hersenen, het ruggenmerg of de perifere zenuwen, waardoor scoliose kan ontstaan. Maar ook bindweefselaandoeningen - waarbij het bindweefsel te zwak is - kunnen leiden tot scoliose. Ten slotte kan scoliose ook deel uitmaken van verschillende aangeboren misvormingen.
Functionele scoliose
Wanneer een persoon gedurende een langere periode een verkeerde houding aanneemt, kan er een functionele scoliose ontstaan. Deze scoliose vorm komt geregeld voor bij personen met een beenlengteverschil. Ook kinderen die - door bijvoorbeeld het langdurig dragen van een rugzak aan één schouder - een onevenwichtige houding aannemen, kunnen deze scoliose vorm ontwikkelen. Met een doeltreffende behandeling is functionele scoliose in vele gevallen corrigeerbaar.
Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn
Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.