Wat is scoliose?

Wat is de betekenis van scoliose: verkromming en verdraaiing van de ruggengraat

Scoliose-wat-625x400

Het woord scoliose komt van het Griekse woord /“skoliosis"/ en betekent ‘krom en gebogen’. Scoliose verwijst dan ook naar een ernstige driedimensionale verkromming en verdraaiing van de ruggengraat. Bij deze aandoening maakt de wervelkolom een aanzienlijke kromming in de vorm van de letter S of soms een C en maakt hij een afwijkende kromming in het zijdelingse vlak.

De frontale kromming kan links en rechts van de wervelkolom, op alle niveaus in deze wervelzuil, optreden. In de meeste gevallen is de welving op meer dan één plaats aanwezig. Wanneer er een kromming in de onderrug ontstaat, komt er hogerop in de ruggengraat meestal een andere welving tot stand, die de asymmetrie wil compenseren.

Een normale, gezonde wervelkolom is geen rechte, maar heeft een aantal natuurlijke welvingen. De halswervels en lendenwervels buigen naar voren (lordose) en de borstwervels maken een bocht naar achteren (kyfose). Wanneer de kromming van de ruggengraat afwijkt van de natuurlijke kromming, spreken we van ‘houdingsverval’. Deze afwijkende welving is vaak met het blote oog zichtbaar wanneer de rug van de scoliose patiënt wordt onderzocht.

We gebruiken de benaming scoliose wanneer de frontale wervelkromming 10° of meer is. Dat betekent dat hoek tussen de meest schuinstaande wervels 10° of meer bedraagt. Naast deze kromming in het frontale vlak, heeft een scoliose patiënt ook een afwijking in het transversale (zijdelingse) vlak. Bij een scoliose patiënt zitten de uitsteeksels van de ruggenwervels niet op een rechte lijn – zoals bij een gezonde patiënt – maar draaien ze zoals de treden van een wenteltrap. Deze draaiende wervels kunnen een druk uitoefenen op de ribben, die zich ook draaien. Op deze manier kan een bochel aan de rug ontstaan. In sommige gevallen kunnen de gedraaide wervels ook op de longen drukken, waardoor de patiënt ademhalingsstoornissen ervaart.

Bij scoliose past het lichaam zich aan om in balans te blijven. Vaak houden scoliose patiënten het hoofd schuin, staat één van de schouders hoger dan de andere of helt hun bekken naar links of naar rechts. Scoliose komt vier maal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening kan aangeboren zijn, maar ontstaat gewoonlijk tijdens het groeiproces. Scoliose ontwikkelt zich doorgaans in het midden van of op het einde van het ‘kind zijn’, net voor de puberteit. Daarom wordt scoliose meestal voor het eerst zichtbaar in de puberteit.

 

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.