Observatie bij Scoliose

Bij scoliose patiënten waarbij de bocht kleiner is dan 10° of volwassen patiënten waarbij de bocht kleiner is dan 50°, moet het verloop van de scoliose nauwkeurig worden opgevolgd en is observatie bij scoliose aangewezen. De arts zal deze patiënten elke 4 tot 6 maanden observeren om na te gaan of de kromming is verbeterd of verslechterd. Zeker bij kinderen wordt aangeraden de evolutie halfjaarlijks te checken.

Scoliose-observatie-625x313

 

Bij een milde vorm van scoliose, is observatie noodzakelijk? Scoliose-rugpijn.be geeft advies, tips en informatie omtrent scoliose en rugpijn.

Brace bij scoliose of korset bij scoliose, wanneer te gebruiken?

Een brace bij scoliose wordt vooral aangeraden bij milde tot matige vormen van scoliose (tussen 25° en 40°) bij kinderen of pubers. Dit korset ondersteunt de rug, waardoor deze in een correctere houding wordt gedwongen. Zo wordt vermeden dat de kromming nog verder toeneemt. Een brace moet dag en nacht tot aan het einde van de groeicyclus (ongeveer tot 16 jaar bij meisjes en 18 jaar bij jongens) worden gedragen. Dit korset mag enkel uitgedaan worden bij sportactiviteiten of wanneer de patiënt een bad neemt. Wanneer de scoliose patiënt volgroeid is, heeft het dragen van aan korset geen zin meer. Omdat door het dragen van een brace of scoliosekorset de spieren kunnen verslappen, wordt vaak kinesitherapie en/of zwemmen aangeraden. In ieder geval moet bij het dragen van een brace een goede opvolging door de arts gebeuren. Enkel zo kan een verdere evolutie van de scoliose tegengehouden worden.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.