Wat is de behandeling van Scoliose?

De meeste vormen van scoliose kunnen noch voorkomen, noch genezen worden. Men kan alleen proberen om de toestand te stabiliseren en de afwijking te corrigeren. Om een scoliose goed te behandelen, is het belangrijk om deze aandoening zo vroeg mogelijk vast te stellen, want een onbehandelde kromming wordt in vele gevallen sterker.

Scoliose-behandeling-625x375

Het primaire doel van een scoliose behandeling is het stabiliseren van de scoliose. Met een gepaste therapie probeert men de evolutie van de kromming van de wervelkolom te stoppen. Een verdere kromming van de wervelkolom kan immers verschillende gevolgen hebben. Een bult is niet enkel vervelend, het kan ook een bijzonder grote mentale impact hebben op de patiënt. Maar door het niet stabiliseren van de scoliose kunnen op termijn ook veel andere problemen opduiken, zoals ademhalingsmoeilijkheden, rugpijn, misvorming, …

Het secundaire doel is om de scoliose te corrigeren. Wanneer de scoliose niet kan gecorrigeerd worden, bijvoorbeeld bij bepaalde erfelijke scoliose vormen, is het vooral belangrijk om de spieren sterk en de gewrichten in beweging te houden.

Afhankelijk van de aard van de scoliose, kunnen verschillende behandelingen soelaas brengen.

Lichte scoliose

Bij lichte vormen van scoliose (wanneer de hoek tussen de meest schuinstaande wervels 10° tot 20° bedraagt) is er vaak geen ingrijpende behandeling nodig. Wanneer de kromming beperkt is, kan het volstaan om regelmatig te controleren hoe ze zich verder ontwikkelt. Toch is deze opvolging belangrijk, vooral tijdens de puberteit. Een halfjaarlijkse controle wordt sterk aangeraden omdat de ernst van de scoliose tijdens de puberteit sterk kan toenemen. Wanneer de patiënt ouder wordt, kan hij verschillende klachten krijgen zoals rugpijn, ademhalingsproblemen en zelfs hartklachten. Met specifieke oefeningen kan de patiënt de juiste lichaamshouding leren aannemen en de rugspieren versterken. Soms worden er ook een ademhalingstraining of ademhalingsoefeningen aangeraden.

Matige scoliose

Wanneer de ernst van de scoliose toeneemt, wordt bij kinderen of pubers vaak een brace of korset overwogen. Dit korset helpt om de wervelkolom in de juiste houding te houden en zo de scoliose te stabiliseren. Over het algemeen wordt het dragen van een brace aangeraden, zodra de kromming meer dan 25° bedraagt.

Ernstige scoliose

Wanneer de kromming ernstig is (boven de 50°), de kromming (bij kinderen) blijft toenemen of wanneer een korset niet helpt, kan een operatie noodzakelijk zijn. Een operatie kan onafwendbaar zijn om te voorkomen dat het lichaam zich extreem vervormt.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.