Wat zijn de scoliose oorzaken?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een scoliose

Scoliose-oorzaken-625x375

Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van een scoliose. Zowel  aangeboren als erfelijke afwijkingen kunnen scoliose veroorzaken. Maar scoliose  kan ook het resultaat zijn van langdurig slechte gewoontes of van een beenlengteverschil. In vele gevallen is de oorzaak ook onbekend.

 
Aangeboren afwijking

In 20 tot 30 procent van de gevallen is scoliose aangeboren of is ze het gevolg van een aangeboren afwijking zoals chromosomale afwijkingen, verlammingen, spierziektes, … We spreken van een conginetale  scoliose.

 
Erfelijke afwijking

Scoliose is erfelijk. Wanneer iemand in de familie scoliose heeft, is de kans om scoliose te ontwikkelen beduidend hoger. Vooral kinderen van een moeder met scoliose maken meer kans om deze aandoening te  krijgen.

 
Langdurig slechte gewoontes

Een veelvoorkomende slechte gewoonte is het langdurig dragen van een rugzakje aan één schouder. Hierdoor kan de patiënt, na  lange tijd, een onjuiste, kromme houding aannemen.

 
Verschil in beenlengte

Door dit lengteverschil, gaat de patiënt zijn bekken kantelen, waardoor de wervelkolom zich buigt. Patiënten met een beenlengteverschil laten zich daarom best zo snel mogelijk aangepast (verhoogd) schoeisel aanmeten, zodat de wervelkolom mooi recht blijft.

 
Oorzaak onbekend

In vele gevallen is de oorzaak van scoliose onbekend. Wanneer geen oorzaak gevonden wordt, wordt de term “ideopatische scoliose” gebruikt.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.