Wat zijn de scoliose klachten en scoliose symptomen?

 Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een scoliose

Scoliose-symptomen-625x375

Over het algemeen ervaren scoliose patiënten weinig pijn in het gebied van de wervelkromming. Vooral bij jonge patiënten, is de scoliose vaak licht en veroorzaakt ze weinig of geen ongemakken. Wanneer de scoliose patiënt ouder wordt, verergert de kromming meestal en kunnen verschillende scoliose klachten ontstaan, waaronder pijn en vermoeidheid. De meeste klachten zijn het gevolg van compensatie van de kromming. De pijn kan dan ook op verschillende plaatsen optreden: de nek, het schoudergedeelte, de rug en onderrug. Sommige patiënten krijgen te maken met een chronische spierspanning.

Ernstige vormen van scoliose kunnen, in een ver gevorderd stadium, ook tot chronische pijnbeschadiging van organen (bv. longen) en opvallende misvormingen leiden.

Naast de pijnlijke klachten, kan scoliose ook fysieke gevolgen hebben:

 • De ene schouder komt hoger te staan dan de andere.
 • De heup komt meer naar voren te staan.
 • Eén rughelft draait naar achteren.
 • Er ontstaat een bult op de rug (als gevolg van de rotatie van de wervelkolom).
 • De borstkas misvormt en tast hart- en/of longfuncties aan.

Sommige scoliose klachten of scoliose symptomen kunnen ingrijpende gevolgen hebben op het leven van de patiënt. Wanneer bijvoorbeeld het hart- en de longfuncties worden aangetast, kunnen de levenskansen van de patiënt afnemen. Bij heel ernstige vormen van scoliose, kan de patiënt hieraan overlijden.  Ook de mentale impact van een misvorming (bv. bult) als gevolg van scoliose mag niet worden onderschat. Sommige patiënten ervaren ernstige psychische problemen als gevolg van deze cosmetische verandering.

In de meeste gevallen neemt scoliose echter geen ernstige vormen aan. Om ernstige klachten te voorkomen, laten scoliose patiënten zich het best professioneel en op geregelde tijdstippen onderzoeken en begeleiden door hun therapeut. De therapeut kan een gepaste behandeling/oefentherapie voorstellen.

Scoliose bij kinderen

Hieronder vindt u enkele tips om scoliose vroegtijdig te herkennen bij kinderen. Deze tips zijn indicatief. Om een juiste diagnose te stellen, moet u steeds een arts raadplegen. Hij kan u de juiste behandeling voorstellen.

Hoe scoliose herkennen bij kinderen:

 • Wanneer het kind rechtop staat, staan beide schouders op een verschillende hoogte.
 • De heup van het kind helt naar links of naar rechts.
 • Het hoofd van het kind staat niet recht op het lichaam, maar helt naar links of rechts.
 • De ene broekspijp lijkt beduidend korter dan de andere.
 • De ene schoenzool is beduidend sneller versleten dan de andere.
 • Er is een verschil in reikwijdte van de linkse tegenover de rechtse arm.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.