Wat is de diagnose van scoliose?
Het klinisch onderzoek is de eerste stap. Tijdens dit onderzoek wordt de patiënt door de arts onderzocht. De patiënt wordt van boven tot beneden nagekeken. De arts kijkt naar de (a)symmetrie van de schouders, naar de zichtbare kromming(en) in de ruggengraat, naar de aanwezigheid van een bult.
Wanneer de scoliose duidelijk aanwezig is of er een sterk vermoeden is van het bestaan ervan, volgt meestal een radiologisch onderzoek. Dit onderzoek gebeurt meestal via een CT-scan (ComputerTomografie). Met behulp van een röntgenfoto, krijgt men een nauwkeurig beeld van de kromming van de ruggengraat. Dankzij deze methode kan er bovendien ook een foto vertikaal van boven worden genomen, zodat het wentelen van de ruggengraat duidelijk zichtbaar wordt.
Daarnaast zal de geneesheer in veel gevallen een onderzoek uitvoeren naar symptomen van geassocieerde aandoeningen.
Scoliose gaat vaak samen met andere (neurologische) ziektes. Ook deze stoornissen moeten vaak behandeld worden, alsook sommige symptomen ervan.
Eens de scoliose diagnose is vastgesteld, is het belangrijk te weten wat de oorzaak ervan is. De arts zoekt uit of het over een: ‘idiopatische’ (zonder oorzaak) of ‘niet-idiopatische’ scoliose gaat. De behandeling van de scoliose hangt immers samen met het type. Voor een goede behandeling is een uitgebreide diagnose van het begin en het verloop van de aandoening nodig. De plaats van de kromming en de beweeglijkheid van de ruggengraat moeten regelmatig worden onderzocht en doorheen de tijd verder worden opgevolgd.
Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn
Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.